KONAKLARDA RESTORASYON ÇALIŞMASI TAMAMLANMA AŞAMASINDA

 





KONAKLARDA RESTORASYON ÇALIŞMASI TAMAMLANMA AŞAMASINDA

Korunması gerekli kültür varlıklarından olan konakları inceleyen Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, her iki konakta da yapılan çalışmaları inceleyerek, bilgiler aldı. Başkan Işık, yapılan restorasyon çalışmasının ardından, konakların amacına uygun şekilde kullanılacağını ve turizme kazandırılacağını ifade etti.

Etüd Proje Müdürlüğü tarafından, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Zafer Kalkınma Ajansı Turizm Alt Yapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programına (TAGDEP) başvurusu yapılan ve hibe almaya hak kazanan, 'Kütahya Zanaat ve Halk Sanatları Deneyimleme Konağı' Paşam Sultan Mahallesinde yer alan konağın restorasyon çalışmaları devam ediyor.

RESTORASYON İŞLEMLERİNDE YÜZDE 98 SEVİYELERİNE GELİNDİ

İstiklal Mahallesi ve Paşam Sultan Mahallesinde restorasyon çalışmaları devam eden, korunması gerekli kültür varlıklarından olan konakları inceleyen Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, her iki konakta da yapılan çalışmaları inceleyerek, bilgiler aldı. Başkan Işık, yapılan restorasyon çalışmasının ardından, konakların amacına uygun şekilde kullanılacağını ve turizme kazandırılacağını ifade etti.
İstiklal Mahallesinde yer alan ve belediyeye restorasyon karşılığında hibe edilen 371 envanter numaralı korunması gerekli kültür varlığı sivil mimari örneğinin restorasyon uygulamasında yüzde 98 seviyelerine gelindi. Yunanlılardan alınarak özel mülkiyete geçen ve daha sonrasında Belediyemize restorasyon uygulaması karşılığında hibe edilen tescilli taşınmazın eski kadastro beyannamesine bakıldığında hicri takvime göre 1317 tarihinde, günümüz miladi takvimine göre ise 1899 -1900 yıllarında özel mülkiyete geçirildiği, yapının yapım tarihinin yaklaşık olarak 19. yy. sonları- 20. y.y başları olduğu görülüyor.

2020 NİSAN AYINDA BAŞLAYAN RESTORASYON ÇALIŞMASININ AY SONUNDA TESLİM EDİLMESİ BEKLENİYOR


Yapı 19. ve 20. yy. Kütahya ev tiplerinden iç sofalı plan tipi ile yapılmıştır. Bina zemin, 1 ve 2. kattan oluşmaktadır. Zemin katın kat yüksekliği 1. ve 2. katlara göre daha düşüktür. Zemin katta Hamam Caddesi'nden girişli bir dükkân bulunmaktadır. Konut girişi ise Şifa Sokaktan yapılmıştır. Konut girişinden çift kanatlı ahşap bir kapıyla girilmekte olup kapı iç sofaya açılmaktadır. Yapı taş, ahşap ve kerpiç tuğla malzemenin birlikte kullanılmasıyla zemin, 1 ve 2 katlı olarak inşa edilmiştir. Belli bir seviyeye kadar yükselen taş temeller üzerinde taşıyıcı beden duvarları oturtulmuştur. Binanın tüm cephelerinde duvarlar ahşap karkas taşıyıcı sistem ile dolgu malzemesi olarak taş ve kerpiç tuğla malzemenin değişmesiyle oluşturulmuştur. 2020 Nisan ayında başlayan restorasyon çalışmasının ay sonunda teslim edilmesi bekleniyor. Paşam Sultan Mahallesinde bir diğer restorasyon çalışması devam eden konağın mülkiyeti Kütahya Belediyesine ait. Eski tapu kütük kaydına bakıldığında Kütahya Belediyesi’nden önceki sahibinin Hikmet İstanbul, ondan önceki sahiplerinin ise Hasan ve Halil Erdoğmuş ile onların çocukları olduğu görülmektedir. Yapının yapım tarihinin yaklaşık olarak 19. yy. sonları- 20. yy. başları olduğu düşünülmektedir. Yapı iki parsel üzerinde tek yapı olarak inşa edilmiştir. Yapının doğusunda Kurşunlu Sokak, yer almaktadır. Yapıya ulaşım bu sokaktan sağlanmaktadır. 19. ve 20. yy. Kütahya ev tiplerinden iç sofalı plan tipi ile yapılmıştır. Bina zemin, 1., 2. ve cihannüma katlarından oluşmaktadır. 2. katın kat yüksekliği diğer katlara göre biraz daha yüksektir. Zemin katta Kurşunlu Sokak’tan 3 adet giriş bulunmaktadır. Yapı taş, ahşap ve tuğla malzemenin birlikte kullanılmasıyla zemin, 1, 2 ve cihannüma katlı olarak inşa edilmiştir. Belli bir seviyeye kadar yükselen taş temeller üzerinde taşıyıcı beden duvarları oturtulmuştur. Binanın tüm cephelerinde duvarlar ahşap karkas taşıyıcı sistem ile dolgu malzemesi olarak taş ve kerpiç tuğla malzemenin değişmesiyle oluşturulmuştur. Tüm duvarlarda dolgu malzemesi arasına ve üzerine kıtık sıva yapılmıştır.