KUTSO MTAL’DE İŞGÜCÜ TALEBİNE DUYARLI BİREYLER YETİŞİYOR

 






KUTSO MTAL’DE İŞGÜCÜ TALEBİNE DUYARLI BİREYLER YETİŞİYOR

Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı (MEGDEP) kapsamında Zafer Kalkınma Ajansı (ZAFER) Tarafından desteklenen “İşgücü Talebine Duyarlı Mesleki EğitimeHazırlanıyoruz” projesi ile Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine “Elektrik Makineleri ve Kontrol Sistemleri Laboratuvarı” ile “Endüstriyel Kontrol Sistemleri Laboratuvarı” kuruldu.

Proje ile işgücü piyasasında uyumsuz eşleşme sorunun çözümüne katkı sağlamak amaçlandı. Bu sorunun en önemli sebeplerinden biri mesleki eğitim kurumlarının altyapı yetersizliği/uyumsuzluğu, işletmeler ile okullar arasındaki iletişim/etkileşim eksikliği ve gençlere yönelik mesleki tanıtım-yönlendirme faaliyetlerinin yetersizliğidir. Bu kapsamda Okula günümüz teknolojileriyle uyumlu laboratuvarlar kuruldu, işletmelerle iletişim artırıldı ve 8. sınıf öğrencilerine alan tanıtımları yapıldı.

110 ÖĞRENCİ TARAFINDAN AKTİF OLARAK KULLANIYOR

Proje kapsamında oluşturulan otomatik kumanda, pnömatik-elektropnömatik, hidrolik-elektrohidrolik deney setlerinden oluşan “Elektrik Makineleri ve Kontrol Sistemleri Laboratuvarı” ile bilgisayar, PLC, mekatronik ve mikrodenetleyici eğitim setlerinden oluşan “Endüstriyel Kontrol Sistemleri Laboratuvarı” 110 öğrenci tarafından aktif olarak kullanılmakta olup laboratuvarlar, organize sanayi bölgelerindeki işletmelerin kullandığı ürünlerden oluşmaktadır.

OKULDA BEKLENTİLERİ KARŞILAYACAK UYGULAMALAR ARTIRILDI

Projenin etkililiğini artırmak için Elektrik-Elektronik Teknolojileri Alanında görevli 6 öğretmene 40 saatlik PLC, Pnömatik, Hidrolik ve Motor Sürücüleri eğitimi verildi. İşletme ziyaretleri yapılarak deneyim paylaşımı gerçekleştirildi. İşletme yetkililerinin genel olarak mesleki eğitimden ve özel olarak Elektrik-Elektronik Teknolojileri Alanından beklentileri belirlendi. Okulda bu beklentileri karşılayacak uygulamalar artırıldı.

MESLEKİ EĞİTİM İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Seramik, otomasyon ve elektrik-elektronik sistemleriyle ilgilenen 4 işletme ile öğrencilerin staj, işletmede beceri eğitimi ve istihdamını kapsayan Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü imzalandı. Ayrıca protokol olmaksızın 8 işletme ile de işbirliği yapılarak tüm 12.sınıf öğrencilerinin staj yapmaları sağlandı.

40 SAATLİK 3 ADET KURS DÜZENLENDİ

Elektrik-Elektronik Alanı giderek mekatronik, otomasyon ve robotik sistemlere yakınlaşmaktadır. Bu kapsamda 45 öğrenciye bu sistemlerin temelini oluşturan mikro denetleyiciler konusunda 40 saatlik 3 adet kurs düzenlendi. Yeni laboratuvarlar sayesinde her öğrenciye eşit uygulama yapma şansı verildi.Kursa katılan öğrenciler ile birlikte 6 eksen robot kol tasarlandı. İlimiz merkez ilçedeki okulların 8.sınıfında okuyan 130 öğrenciye deney setleri ile çeşitli uygulamalar yaptırılarak alan tanıtımı yapıldı. Bu öğrenciler ile birlikte elektronik devre tasarımı, robotik ve mekatronik uygulama örnekleri gerçekleştirildi. Öğrencilere mesleki eğitimin öneminden ve değerinden bahsedilerek mezun olduklarında çalışma hayatları ile ilgili fırsatlar açıklandı.