Yeni yılda Akıllı Kent
“KÜTAHYA’YA ÖZEL UYGULAMALAR OLACAK” Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim IŞIK akıllı kent uygulamalarının Türkiye’de ve Dünyada uygulamalarının olduğunu ancak bazı özelliklerinin Kütahya’ya has olduğunun bilgisini verdi. IŞIK “Bu uygulamalar başka ülke şehirlerinde ve ülkemiz de de bazı şehirlerde benzer uygulamalar var. Ama bizim özel isteklerimiz var. Mesela ikamet kart uygulaması başka şehirde yok. Dünyada da yok. Sadece Kütahya’ya has bir uygulama. İkamet kart ta bu projeye entegre edilecek. Örneğin su boneleri ile ilgili kontrolü de bu akıllı şehir uygulaması üzerinden yapabileceğiz. Su arızası, sayaç patladığında yada sayacın değişmesi gerektiğinde, kontrol zamanı geldiğinde bunu otomatik olarak kontrol edip bu sistemi çok amaçlı kullanmayı düşünüyoruz. Bazı özellikleri sadece Kütahya’ya has olacak. Bu özellikler hem personel etkinliğinden yararlanacağız hem de kayıt dışı dediğimiz ve kayıt altına alınamamış, nüfus açısından ve mali veriler açısından sorun teşkil eden alanlarda bu akıllı kent uygulamalarını hızla devreye sokacağız” dedi.
HALK OTOBÜSLERİ AKILLANACAK Başkan IŞIK, Özel Halk Otobüslerinin de akıllı kent sisteminin entegre edileceğini söyledi. IŞIK “Kasım ayı başından itibaren otobüs sayılarında yüzde 25 bir artışa başlanacak. Akıllı şehir uygulamasının özelliği bu. Hangi hatlarda ve duraklarda yoğunluk varsa otobüsleri oraya yönlendireceğiz. Ama şimdi belli saatleri duyuruyoruz. O saatlerde orada hiç yolcu olmasa dahi otobüs oraya gidip boşta olsa o güzergahı tamamlamak zorunda. Akıllı şehir uygulamasının farkı burada ortaya çıkacak. Yoğunluğa göre, ihtiyaca göre hemen en yakın güzergahtaki otobüs oraya yönlendirilecek” ifadelerini kullandı.
SADECE KÜTAHYA’DA VAR Kütahya Belediyesi ve Teknokentte ki bir firma ile yapılan protokol gereği çöp konteynırlarının da sisteme dahil edildiğini ve konteynırların 24 saat takip altına alındığını ifade eden Başkan IŞIK “Sadece Kütahya Belediyesi’nin yaptığı ve kendi ekibimiz ile Teknokent içinde bulunan bir firmamızın ortaklaşa protokol kapsamında geliştirdiğimiz bir uygulamamız var. Yer altı çöp konteynırlarına ultrasonic sensör taktık. Konteynırın içerisindeki sıcaklığa ve doluluk oranına göre merkeze otomatik sinyal geliyor. Doluluk oranı yüzde 70’in üzerine çıktığında sinyal kırmızıya dönüşüyor. Kırımızı sinyali gören görevli o konteynırın noktasına bastığında tüm detay bilgiler alıyor. Doldu ise hemen en yakın güzergahtaki araca boşaltılması için talimat gidiyor. Örneğin içine ateş atılmış yangın var, sıcaklığı yükselmiş ve bu sebepten dolayı kırmızı. Hemen yangın ekibi müdahale ediyor. Şuanda 75. Yıl Mahallemizdeki 30 yer altı konteynırımıza bunları monte ettik. Uygulama deneme süreçleri devam ediyor. Bu süreçlerden sonra diğer mahallelerimizdeki kalan 166 yer altı konteynırımıza da bunları monte edeceğiz. Türkiye’nin modern ve en hızlı şekilde kontrol edilebilen çöp konteynır sistemine tek ili olma özelliğini böylece kazanmış olacağız. Şehrimize ve güzel hemşerilerimize hayırlı olsun. Bunlarla övünsünler. Birilerinin hazımsızlıktan dolayı çöpü konteynıra değil de yanına koyup çektiği fotoğraf üzerinden algı yaratmaya kalkanlara ders versinler. Bunlar güzel örnekler. Dünyada yok bunlar. Burada sadece Kütahya’da var ve Kütahya Belediyesi’nde. Burada canla başla çalışan çok güzel bir çalışma ekibimiz var. Her alanda farklarını hissettirmeye başladılar. 2021 yılında Türkiye ve Dünya İnşallah Kütahya’yı konuşacak” dedi. Vizyon/Belediye Basın